Saturday, 25 June 2016

Ambil lah pengajaran

What can i say..im not seeking for attention.. Niat nak berkongsi, supaya korang hargai dengan apa yang korang ada.. Dulu, dulu lah.. Hidup aku boleh la tahan up up jugak la.. Well said, kereta parents aku saja sampai tak terbawak.. Tapi bukan lah kereta bmw mers bagai tu.. Tapi, yelah.. Sampai rosak kereta sebab tak sempat nak guna.. Lama tak hidup enjin.. Zaman tu.. Nak duit, mintak je.. Nak itu ini mintak je.. Semua dapat.. Ye, zaman kegemilangan.. Masa tu best la.. Belanja kat asrama pun banyak jugak la.. Tapi mesti tak cukup.. Sebab ? BOROS.. LUPA DIRI.. Setiap kali Selasa ke Rabu.. Pasar malam, ayah selalu datang.. Topup, mintak je.. Tiap kali datang, ayah topup.. Ayah topup.. Ayah aku pulak jenis manja kan aku.. Nak itu nak ini tunjuk je.. Tak dapat mogok.. Itu aku DULU.. badan dulu memang sado dengan lemak.. Zaman² berjaya jugak la time ni, tapi dah samar².. Dulu.. Tiap kali cuti je jalan.. Tiap kali cuti je shopping.. Duduk kuantan, selera besar.. Mana ada aku shopping sini.. Semua sogo.. Masa bila ? MASA LUPA DIRI.. Dulu aku jujur, mana pernah aku pandang baju yang jual tepi jalan semua tu.. Sebab ? Belagak ! Haaa.. Padahal takde beza pun.. Baju jugak.. Asal dapat tutup badan sudah.. Right ? Tapi silap la, zaman ni aku tak reti lagi bab iphone semua tu kalau tahu, lama dah mintak.. Kah kah.. Kau bayang kan, zaman form 1 form 2.. Bawak 2-3 ratus gi bandar.. Zaman tu.. Masa form berapa.. Aku bazir ke benda la dulu .. Capcom.. Haha.. Sumpah.. Masa tu serius aku bodoh gila.. Lek ah.. Budak kot.. boleh tanya la kawan aku.. Dah besar ni menyesal.. Asal lah tak simpan duit tu dulu.. Mungkin dah beribu duit tu.. Dulu pun.. Mesti selera besar.. Pergi jalan jauh.. Uish mana mahu nya aku tidur rumah sedara mara.. Nak nya hotel.. Sebab ? Nak terjun kolam.. Alahai.. Nak tidur ber aircond.. Padahal tak mati pun kalau takde.. Dulu masa duduk taman tas.. Aircond saja.. Pagi, petang, malam.. Sampai ke dapur sejuk dulu pun, nak makan mewah jugak la.. Kau bayangkan.. Setiap minggu WAJIB.. Ada ketam, udang, sotong, kerang.. Al segala jadah seafood la.. Setiap bulan WAJIB makan besar kat tanjung lumpur.. Kfc, mcd, pizza tak yah cakap la.. Hello je ma.. Ma, adik teringin nak makan ni la tu la.. Dulu pulak jenis harom.. Duduk taman pamplet iklan segala jadah ada sampai depan pintu .. rumah taman tas tu kecik je.. Tapi gaya hidup aku tu yang bodoh abadi.. Haha.. Pernah jugak tanya.. Kenapa tak beli rumah banglo je.. Perghhhhh.. Soklan.. Bodoh abadi.. Macam rumah tu 2 3 posen je.. Aku pulak cucu kesayangan.. Segala mak nenek arwah belikan.. Nak baju nak anting anting nak itu nak ini.. Maklum lah.. Orang felda.. Gaji masyuk gak.. Kemboja pulak yang ikat ponjot tu selalu datang rumah.. Haha.. Lagi lah aku paw tok ngan aki.. Kalau bab mainan.. Haha.. Ayah layan aku macam princess.. Ayah nak bear.. Tup.. Dapat.. Ayah nak pistol.. Dapat.. Ayah nak mercun.. Tup dapat.. Bapak aku tu dah macam magician dah.. Haha.. Kalau dulu, ayah amik aku naik kereta kancil.. Aku taknak naik kalau boleh.. Pasal apa ? BELAGAK ! selalu cakap, asal tak amik naik kereta bla bla bla je.. Haha.. Bodoh gila.. Padahal, jalan kat SK Pandan tu guane sangat kan ? Jammed macam benda lagi.. Naik kancil senang.. Laju.. Masa kat sekolah pancing pun.. Sama je sebenarnya.. Sebab tu aku suka balik lewat.. Al kisah dulu kala.. Haih.. Dulu aku memang sangat sangat teruk.. Hmm.. Dah besar.. Ada krisis.. Parents aku divorced.. Then, habis semua kereta jual.. Ma pun dulu ada butik pengantin, idk why dia jual segala benda dalam tu.. Now, kedai yang dia usaha penat² dia kasi kawan dia sambung.. Dia malas dah.. Aku pun tak amik port sangat pasal bisnes ma.. Tapi ma buat pengantin masyuk do.. Haha.. Dulu siap boleh beli lori.. Sebab nak angkut barang pengantin.. Kau boleh bayangkan tak ZAMAN KEGEMILANGAN dulu.. Haih.. Then, lepas tu en..  Sebelum ma ayah pisah.. Aku ada study.. Wuish.. Haha mana mahu aku masuk kerajaan.. Nak swasta.. Hah amik kau.. Kan dah nyesal.. Aku quit.. Sampai sekarang aku tanam anggur.. Aku zaman sekolah dulu pun tak belajar betul².. Main².. Sebab nak sambung bisnes ma je konon.. Haha konon.. Haih.. Lepas cerai, aku sakit sikit.. Kena buatan orang bagai lah.. Satu family actually.. Tapi aku ngan ma teruk.. Ustaz sampai terpaksa tutup hijab.. Sebab aku hidup dalam ketakutan gak la.. Bila kau kena kacau.. Kena tiup².. Nampak rambut.. Bilik aku berasap bagai.. Ma aku tak payah cakap la.. Habis muka bengkak sampai buta sekejap.. Then, jadi macam gila la orang tu buat.. Aku pun stress sampai cakap sorang kekadang.. Aku jadi baran.. Orang tu nak pecah belah kan family, ada yang cakap sampai nak buat kami mati.. Wallaualam.. Aku pun, em almost ah bunuh diri.. Dah citer sini habis sini.. Haa.. Segala benda aku alami.. Aku memang selalu sakit sekarang ni.. Lepas kena buatan orang tu, aku dah tak nampak benda² halus.. Lepas tu, aku mudah kena.. Like menumpang la.. Kadang kulit aku allergic.. Kadang sebab entiti tu.. So aku sendiri confused.. Tapi, entah la.. Aku sekarang pun masih ada rasa boleh tahu kewujudan tu.. Nampak merepek ? Allah tahu, kawan aku yang kenal aku tahu aku macam mana.. Aku boleh dengar, nampak, rasa.. Okay dah.. Then, sekarang pun aku memang tengah tak berapa sihat.. Orang nampak aku sihat tapi tak.. Family aku tahu la sakit tu guane.. Haih.. Aku nak kerja pun memang tak boleh.. Bukan tak nak.. Tapi tak boleh.. Orang selalu cakap aku malas la alasan la.. Dah, kau takde kat tempat aku.. Aku sakit perlukan doctor dengan ustaz.. Aku sakit bab kesihatan dengan sakit kerana jin.. Haaa faham tak ? Tak reti nak cakap.. Hehe.. Haih.. Aku pun sekarang dah ada mak tiri.. Abang ngan adik tiri.. Nak tau perasaan dia ? Pm tepi.. Haha.. Ayah pun dah kurang ngan kita orang.. Sekarang aku pun, dah tak memilih.. Allah tu sayang aku.. Sekarang aku tahu.. Kenapa Allah tarik segala nikmat yang ada.. Dulu, aku selalu persoal kan.. Kenapa jadi gini.. Kenapa itu kenapa ini kenapa aku.. Bla bla bla.. Macam takde iman.. Sampai la.. Aku sedar.. Benda ni sikit demi sedikit ubah aku.. Alhamdulillah la.. Aku dah tak baran.. Tak memilih.. Kau ajak aku lepak mamak pun aku dah boleh.. Nak bawak aku naik motor pun aku on.. Tapi perempuan je la.. Hehe.. Kereta buruk ke apa ke, aku dah tak pandang hina.. Aku sedar.. Nak kan sesuatu tu bukan senang.. Nak dapat kan motor pun susah.. Hmm.. Ye aku dah sedar semua tu.. Aku sekarang memang dah tak memilih.. Kalau shopping ke apa ke.. Aku pilih yang termurah dah.. Makan pun, tak dapat mewah² pun dah okay.. Tapi, ada juga la aku minta itu ini.. Cuma sesekali.. Aku mampu post kat wc je.. Itu pun cuma nak share aku rasa apa.. Aku nak apa.. Bukan aku nak simpati atau perhatian orang.. TAK.. TIDAK SAMA SEKALI.. Cuma, alhamdulillah la.. Allah kirim kan aku sahabat yang baik².. Selalu support aku even duduk jauh.. Selalu nasihat kan aku.. Doakan kesihatan aku.. Even aku kekadang annoyed kan dia orang kat group ws.. Aku bukan apa.. Demi Allah.. Aku bosan.. Aku takde sesiapa.. Yang mana rapat, dia orang tahu life aku.. Dalam rumah pun, semua buat hal masing².. Minta maaf korang kalau aku selalu kacau korang eh.. Rumah aku sekarang jauh.. Nak keluar susah.. Transport pun takde.. Siapa pernah mari tahu lah.. Lepastu, hmm.. Jiran² kat sini lain.. Aku lepak dengan kawan² lelaki kat rumah.. Luar rumah.. Ada meja batu.. Lelaki je yang mampu mari.. sebab dia orang ada transport.. Jenis bebas.. Tak kesah.. Aku pun dari kecik kawan dengan laki.. Since ada arwah lagi memang kawan lelaki selalu mari rumah.. Borak².. Ma ayah aku bukan tak kenal dia orang.. Tapi, mulut orang.. Aku kena fitnah macam² dah.. Aku sabar je.. Diam.. Aku tak balas.. Aku balas pun carut dalam wc.. Aku doa Allah je balas.. Dia orang cakap aku ni.. Emm pm la.. Haih.. Tapi, paling sedih sebab dia orang ni sedara aku sendiri.. Aku membesar depan mata dia orang.. Siap buat cerita kat family bf aku lagi cakap aku pernah kena tangkap basah.. Demi Allah, aku tak pernah.. Aku tahu semua tu lagi.. Aku pun ada abang.. Mahu mati aku kalau kena.. Kalau kata betul, bagi bukti.. Ingat, aku tak maafkan korang.. Takkan pernah.. Sekarang pun aku tak bertegur dengan dia orang.. Aku tak marah kalau dia orang cakap elok².. Ni depan kawan² aku dia orang maki hamun aku.. Malu sangat.. Sumpah.. Hmm.. Takpe la, aku bagi Allah je settle.. Sekarang pun family dia orang dah start krisis.. Allah baru bagi sikit kat dia orang.. Dah gelepor.. Hehe.. Awak ingat family awak tu baik baik sangat ke ? Kalau jumaat pun tak pergi, boleh pergi mati.. Haha.. Dah dah.. Termentel pulak.. Maaf maaf terbawak dek nafsu.. Hehe.. Lagi satu, alhamdulillah la ada orang macam Ali dalam life aku.. Emmm.. Malu pulak.. Kui kui kui.. Dia sangat support aku.. Selalu nasihat.. Buat aku chill.. Emm.. Terharu gila.. Dia selalu bawakkan buah tangan tiap kali jumpa aku.. Ya Allah, hargai sangat.. Ali banyak gak tolong aku untuk bangkit semula.. Dia buat aku hidup semula.. Aku sihat, aku sakit.. Dia ada.. Selalu ada.. Daripada family aku krisis.. Sampai lah aku jatuh tersungkur.. Nak bangkit.. Terima kasih.. Aku tak mampu nak balas.. Then, Dia pandai suai kan diri dengan family aku.. Ma ngan angah pun suka Ali.. Jenis Ali, dia jadi diri dia je la.. Takde fake fake.. Dia kawan ngan aku, kawan ngan family aku sekali.. Penangan Ali ni besar.. Sekali sedara mara aku kenal dia.. Hehe.. Ali ni kira pain killer aku la.. Aku sakit dia ada.. Bila aku buat salah dia tegur.. Kalau aku nak buat sesuatu tu, aku tanya dia, dia akan bagi kesan² kalau aku buat gitu gini.. Dia ni.. Dah kata ganti tempat ayah.. Haha.. Serius.. Emm.. Banyak pulak citer pasal ali.. Hehe.. Sorry.. So aku nak cakap kat sini.. Korang hargai apa yang korang ada.. Belajar bersyukur.. Jangan mengeluh.. Jangan pandang rendah kat orang.. Belajar menabung.. Ingat masa depan sikit.. Jangan jadi macam aku.. Hormat mak bapak.. Ingat, tu keluarga kita.. Utamakan dia orang.. Hargai lah family korang sebelum menyesal macam aku.. Ingat lagi satu perkara, belajar positif.. Jangan amik jalan singkat.. Setiap masalah ada hikmah dia.. Allah dah atur cantik dah.. Jangan ingat masalah kita je.. Masalah orang kat luar sana jauh lagi besar.. Reti syukur sikit.. Korang kena belajar bersabar.. Banyak kena muhasabah diri.. Aku bukan alim ulama.. Aku cuma nak kongsi pengalaman.. Masa ni kita akan kenal mana kawan mana lawan.. Sekian.. Assalamualaikum..

Ps : KEKAYAAN TAK MAMPU BELI KEBAHAGIAAN.

Friday, 20 May 2016

Dunia Baru

Greeting Text
Hi peeps ! ya, as we known dah lama gila tak berblogging. honestly I miss this so damn much. lot's of memories I've been deleted. I'm not put the blame on him. As we known, life must goes on. What past is past. move on and ya, being happy.

NK.
 
Designed by: Nadhirah Khadir (NK)